pondelok 24. augusta 2020

Ľudový jarmok Pod vŕbičkami 2020

Ostatný ročník Ľudového jarmoku Pod vŕbičkami sa niesol v duchu magického dátumu 8. 8. 2020. Areál Pod vŕbičkami v Nedožeroch-Brezanoch hostil jarmok už po siedmykrát.

            Od skorého rána zaplnili areál dobrovoľníci pri stavaní stánkov, ktoré za chvíľu naplnili remeselníci svojimi výrobkami. Aj napriek úmornému teplu sa vŕbičky začali zapĺňať návštevníkmi. Niektorí len z diaľky pozorovali um majstrov, niektorí sa odvážili a viaceré remeslá si aj vyskúšali. Okrem pletenia košíkov, pradenia či plieskania bičom si mohli vyskúšať aj vytočenie pohárika či misky na hrnčiarskom kruhu alebo zasadnúť za „babu“ a skúsiť paličkovať.

            Ak im pri potulkách remeslami vyhladlo, členky Miestneho odboru Matice slovenskej Nedožery-Brezany navarili skvelý guláš a upiekli vynikajúce domáce pagáče a bialoše (koláče). Pre deti boli pripravené viaceré hry – vozenie vo fúriku, chodenie na chodúloch, hod valčekom či v poobedných hodinách aj vozenie na koni.

            Keď sa slnko trošku sklonilo, na Jarmok zavítali aj folkloristi. Vŕbičkami sa ozvali trombity a ako prvá sa predstavila folklórna skupina Hájiček z Chrenovca – Brusna, ktorej členovia priblížili život U Božíčka na salaši a predstavili piesne z Chrenovca a handlovskej doliny. Po nich pódium patrilo folklórnej skupine Podžiaran z Papradna. Návštevníkom porozprávali čo-to o vtáčatách, zaspievali ťahavé, ale aj rýchlejšie piesne v doprovode heligónky a rífových píšťal. Mocné hlasy a krásne spevy sa ozývali do ďaleka. Hosťom Jarmoku bol folklórny súbor Karpaty z Bratislavy. Energické tance zo západného a východného Slovenska doplnil rytmický tanec z rumunského Bihoru. Počas oddychu tanečníkov zaspievala krásnym hlasom speváčka ľudových piesní Eleonóra Vančíková Kapasná. Program vyvrcholil pozitívnou energiou nabitými raslavickými polkami. Po odovzdaní pamätných listov na záver všetkým do tanca hrala Piechovská muzika. Vytrvalci pri nej tancovali a spievali do polnoci.

            Aj napriek veľkému teplu sa amfiteáter zaplnil do posledného miesta. Veríme, že návštevníci si prišli na svoje, veď bolo z čoho vyberať. Pozitívne ohlasy od remeselníkov, ale aj návštevníkov nás pohnali do ďalšieho ročníka. Všetkým zúčastneným ďakujeme a tešíme sa na ďalšie stretnutie.

Organizátori
Miestny odbor Matice slovenskej Nedožery-Brezany, Obecný úrad Nedožery-Brezany
Partneri
Regionálne kultúrne centrum v Prievidzi, OZ Hornonitrie

S finančnou podporou Matice slovenskej

Foto – https://www.facebook.com/biba.simova/media_set?set=a.4675926415754516&type=3


Milan Bolfík

Eva Michalíková a Mykola Zoliak

Champeriko

Juraj Hrabovský a Jozef Mikuško

Filki - Iveta Hakošová a Michal Nemček

Katarína Klopčeková

Tibor Bartoš a Milada Maszayová


Rastislav Šovčík a Karol Kozák

Daniela Škultétyová a Andrea Urbanová

Štefan Mlich a Jaroslav Drozd

Remix kabelky a Slavomír Albert

Matej Pisca


Priadka Zuzka

Vladimír Jurenka

Ivan Mada - Keramika Hemka




FSk Hájiček - Chrenovec - Brusno



FSk Podžiaran - Papradno





FS Karpaty - Bratislava











Odovzdanie pamätných listov


Piechovská muzika


 

1 komentár:

  1. Skvla akcia aaj vdaka poriadatelom,doporucil by som pre buduci rok vviac navstevnikom,preto ze akcia bola naozaj skvela.

    OdpovedaťOdstrániť